Petitie KID niet meer vergoed

      Reacties uitgeschakeld voor Petitie KID niet meer vergoed

Naïef misschien, maar ik ging er toch min of meer vanuit dat in Nederland de emancipatie gewoonlijk vooruit gaat. Dat we langzaamaan toewerken naar een land waarin de wetgeving discriminatie tegengaat en gelijkheid propageert, waardoor de onderdanen van dat land genegen zullen zijn om tolerant te zijn naar hun medemens en het vanzelfsprekend vinden dat iedereen gelijke rechten heeft.

Dat blijkt dus niet zo te zijn. Waar eerst lesbische stellen de KID-behandeling vergoed kregen, is nu het plan om dat uit het basispakket te halen. Voor hetero-vrouwen met een partner verandert er niets. Oftewel: als je een gezonde hetero-vrouw bent met een partner die jou niet zwanger kan maken, dan krijg je het wel vergoed, en als je een gezonde lesbische vrouw bent niet. Ik vind dat discriminerend. Het geeft een totaal verkeerd signaal af, namelijk: het moet ontmoedigd worden dat lesbische stellen kinderen krijgen. Of misschien is dat juist het signaal dat de staat wil afgeven, wie weet. Het resultaat is dat lesbische vrouwen die het financieel niet zo breed hebben eerder hun toevlucht zullen zoeken tot opties die ze eigenlijk minder aantrekkelijk vinden. Donor-oproepjes via obscure websites, dat werk. Ik vind dat treurig.

Ik ben zelf juist zo ontzettend blij en dankbaar dat wij via KID in het ziekenhuis twee kinderen hebben kunnen krijgen. Want als ik mijn vrouw zwanger had kunnen maken, dan had ik dat wel gedaan. Dat geldt voor zowel hetero-stellen als lesbische stellen.

Ik ben me er altijd zo extreem bewust van dat ik mijn kinderen alleen heb kunnen krijgen omdat ik in deze tijd, op deze plaats leef. Dat het in zo veel andere landen op deze manier niet mogelijk is, en dat dit in eerdere tijden ook niet had gekund. Ja, ik dacht daarbij vooral aan éérdere tijden, en niet zozeer aan de toekomst.

Er is een petitie: https://petities.nl/petitions/vergoeding-vruchtbaarheidsbehandeling-voor-elke-vrouw?locale=nl

En meer informatie: https://www.nvog.nl/actueel/kunstmatige-inseminatie-met-donorzaad-kid-bij-alleenstaande-en-lesbische-vrouwen-wordt-niet-meer-vergoed-vanuit-het-basispakket/

https://www.coc.nl/jouw-belangen/coc-en-meer-dan-gewenst-willen-vergoeding-kunstmatige-inseminatie-met-donorzaad-voor-vrouwen-behouden