S. 2 jaar, 9 maanden

      Reacties uitgeschakeld voor S. 2 jaar, 9 maanden

‘Vertel eens een verhaaltje?’
Ik vertel over hoe het is als je drie wordt. Taart, cadeautjes, slingers, en dat kindjes van drie geen speen meer hebben. Want S. heeft met het slapen nog een speen, en die gebruikt ze zeer hartstochtelijk. We zijn ons er terdege van bewust dat het niet goed is. We zijn ons er terdege van bewust dat het waarschijnlijk een afschuwelijke slaaprustrovende klus gaat worden om haar ervan af te helpen. Dus hebben we nu dit bedacht: kindjes van drie jaar hebben geen speen meer, weet S. inmiddels.
‘Weet je wat ik dan doe?’ zegt S.. ‘Dan pak ik het been van konijn en ga ik daar op bijten.’
‘O!’ zeg ik. ‘Dat is dan niet zo leuk voor konijn.’
‘Als ik geen speen meer heb.’
Ze heeft het al helemaal bedacht, ze is al helemaal voorbereid, zo blijkt.
‘Doe je dat nu ook al wel eens?’ vraag ik.
‘Jaha!’ zegt ze. Zo veel wat ik niet weet van mijn kind, nu al.

Ze had ook weer een bloedneus. Maar ze ging er heel volleerd mee om en bleef stil op mijn schoot zitten, met haar handen hield ze mee het washandje vast, helemaal niet zo in paniek als eerder vaak gebeurde. Ik was bang dat het ’s nachts opnieuw zou beginnen, had alvast een washandje voor haar klaargelegd, maar gelukkig bleek dat niet nodig te zijn.
S., de volgende ochtend: ‘Ik ga heel goed proberen om geen bloedneus te krijgen.’
Die arme schat, die denkt dat het iets is wat je zou kunnen regelen, net zoals bij zindelijkheid.

Zijn er ook nog leuke dingen in haar leven? Jawel! Want wij gingen naar de Efteling. Werd ze vorig jaar helemaal panisch in de Carrousel, dit jaar ging ze drie keer achter elkaar en begon ze te zingen van geluk. Hoor je ineens ‘De kop van de kat is jarig’ naast je… We hadden haar goed voorbereid, sowieso al omdat we eigenlijk maanden eerder tijdens een hittegolf zouden gaan, maar ook door filmpjes van ‘De poppetjes’ (Carnaval Festival) en ‘de elfjes’ (Droomvlucht) te kijken. ‘Ik vind het leuk dat ik ze nu in het echt zie!’ zei S. En zo was het. Ze mocht ook nog een knuffel uitzoeken. De knuffel heet Neuneu. Het was een fijne dag.